Effektiv behandling af rygsmerter

Hos Brændgaard Fysioterapi har vi stor erfaring med behandling af rygsmerter, både de pludseligt opståede og de langsomt snigende.
Vi behandler dit nervesystem og derved årsagen til dine smerter. De fleste mærker effekt efter 1-3 behandlinger. 

Skal du hurtigt og effektivt af med dine rygsmerter?

Rygsmerters årsager

I følge Sundhed.dk er “Rygsmerter er en folkesygdom”, men behøver det at være det?

Rygsøjlens fleksibilitet kræver samspil fra mange muskler for at stabilisere og kontrollere bevægelser. Vores erfaring er, at årsagen til smerter i ryggen, sjældent kommer fra selve ryggen, men kun er symptomområde. Dette kan forklare hvorfor så mange mennesker har rygsmerter, men ikke årsagen, da denne er individuel. 

Sådan hjælper vi dig

Behandlingen har fokus på at fjerne de ubalancer i nervesystemet, som er årsag til netop dine rygsmerter. Der bruges teknik, P-DTR som er udviklet af den neurologisk rygmarvskirurg, Jose Palomar fra Mexico, som bruger sin ekstensive viden om nervesystemet og muskeltest fra kinesiologi til behandling. Teknikken bruges af både osteopater, kiropraktorer og fysioterapeuter i hele verdenen.

Hvordan opstår ubalancer i nervesystemet

Hjernen står for bearbejdning og processering af sanseindtryk fra hele kroppen, samt at give output til muskler og organer på baggrund heraf. En ubalance i nervesystemet kan opstå, hvis vi f.eks. får et slag på næsen. I det tilfælde vil nervesystemet reagere ved at bevæge hoved væk fra smerten. Musklerne på bagsiden af kroppen spænder op og musklerne på forsiden af kroppen slapper af. Det muskulære respons kan manifestere sig i nervesystemet, så der er en øget spænding på bagsiden af kroppen og afslappethed i muskulaturen på forsiden af kroppen, selvom situationen ikke længere er farlig. På sigt kan disse muskelspændinger trække i led og knogler, samt spænde op i andre muskler. Her taler vi om kompensationsmønstre og ofte kan man se, at kroppen står skævt som følge af at kompensere. Med P-DTR kan slaget på næsen behandles, så det muskulære respons på forsiden og bagsiden fjernes og den muskulære balance genoprettes.

Denne viden sætter tingene i perspektiv i forhold til hvor mange små og store slag vi har fået til ansigtet og krop igennem livet og hvor mange ubalancer og derved kompensationer vores kroppe kan have.

Skal vi hjælpe dig af med rygsmerter?

Hvordan føles rygsmerter

Rygsmerter kan opstå pludseligt (hekseskud, hold i nakke/lænd) eller komme snigende over længere tid (lumbago). Det kan være første gang eller en tilbagevende problematik, der sidder i lænden, mellem skulderbladene eller oppe i skulder/nakkeområdet. Der kan være udstrålende smerter til arme eller ben, hvis der er tryk på en nerve pga. opspændte muskler eller en diskus prolaps/protusion. Her er nogle af de typiske rygsmerter kort beskrevet.

Lændesmerter/Lumbago

Smerter i lænden opstår typisk pga. vrid i kroppen, overbelastning, direkte skade, fald eller slidforandringer i rygsøjlen. I vores optik sker det, fordi hjernen ikke kan kompenserer for bevægelsen pga. de muskulære ubalancer, der er i kroppen.  Symptomerne opstår akut og ofte har ligende symptomer været der før. Der kan være udstråling til balder eller lår og smerten er oftere værre ved aktivitet og aftager ved hvile. Lændesmerter kan kaldes for Hekseskud/hold i lænden, hvis de er opstået akut og skyldes en opspænding i muskulaturen, der mindsker eller forhindre bevægelse af området.

Hold i nakke eller lænd

Et hold i ryggen er en enorm opspænding i muskulaturen, som hindre normal og smertefri bevægelse i et specifikt område. Vores erfaring er, at hold i rygsøjlen behandles mest effektivt ved at fjerne de muskulære ubalancer i området. Musklerne er stærkere end ledbånd omkring leddet, hvorfor det er mere effektivt end at “knække” leddet på plads. Flere oplever også tilbagevendende hold i ryggen, dette skyldes at årsagen til muskelopspændingen er ikke blevet behandlet. 
En effektiv og vedvarende behandling af et hold i nakke eller lænd opnås, ved at få musklerne i balance. Dette gør vi med P-DTR som behandler nervesystemet og er uden knæk og vrid.

Skoliose

En skoliose ses som en S-formet rygrad med krumninger ud til siderne eller en C-formet rygsøjle. Det er vores erfaring, at det enten er et symptom for en ubalance i hoften, ben eller fødder, men kan også opstå pga. ubalancer omkring rygsøjlen. Hjernen vil altid prioritere, at synet er i vatter, så den tilpasser kroppen dertil. Vi har god erfaring med at behandle årsagen til skoliose og lindre smerten relateret til skoliosen.

Discus prolaps

En diskus prolaps opstår, når den bløde kerne i diskus mellem ryghvirvlerne er brudt igennem den hårde kerne omkring den og trykker på nerverne inde i rygraden.
Vores erfaring, at en protusion (udbuling på diskus) eller prolaps er tegn på en ubalance i muskulaturen omkring rygraden. Denne ubalance kan have været der længe og det er måske ikke første gang, at du har rygsmerter. Vi vurderer, at det er vigtigt, at få undersøgt og behandlet årsagen til symptomerne, så der ikke opstår yderligere smerter.

P-DTR teknikken

Vi behandler med den nyeste teknik inden for fysioterapi i Danmark; P-DTR. Metoden har eksisteret i over 20 år og mange kiropraktorer og osteopater i bl.a. USA bruger denne teknik frem for deres grunduddannelse.
Der er ved at blive lavet klinisk forskning på området, som vil blive annonceret på hjemmesiden, når det foreligger.