Hvad er P-DTR?

P-DTR (Proprioceptiv Deep Tendon Reflex) bruges til at diagnosticere og behandle årsagen til dine fysiske eller psykiske problematikker. P-DTR er en ny og anderledes behandlingsform end klassisk fysioterapi – Det er funktionel neurologi. Det betyder, at nervesystemet stimuleres, ligesom du gør i din dagligdag og responset fra nervesystemet bruges i behandlingen.

Nye ting er altid svære at forstå, men herunder giver vi en introduktion til behandlingen.

Hjernen og nervesystemet

Vores hjerne styrer vores krop på baggrund af signaler fra recpetorene (nerveenderne) overalt i kroppen. Hjernens arbejdsfordeling er, at modtage, vurdere og reagere på input fra alle receptorerne i kroppen, holde det op imod tidligere erfaring og derefter give f.eks. et motorisk output på baggrund heraf. Dette kaldes i daglig tale for vores nervesystem.

Ubalancer i nervesystemet

Forestil dig, at der er ubalance i receptorerne, så hjernen får de forkerte input. Dette kan resultere i  øget spænding i muskulaturen, som kan trække skævt i et led eller skabe en større ubalance i kroppen.

Behandlingen

Vi behandler de receptorer i kroppen, som er i ubalance og derved er årsagen til dine smerter. Der er ingen knæk eller voldsomme bevægelser i behandlingen. Ved brug af muskeltest findes årsagen til dit problem blidt og effektivt og de fleste oplever en bedring inden for 1-3 behandlinger.

Før behandlingen er det vigtigt, at du tænker og skriver ned, hvilke skader og skavanker din krop har været udsat for. Læs gerne “Før første behandling”.

Læs mere om P-DTR.

Den længere forklaring

P-DTR står for Proprioceptiv Deep Tendon Reflex. Proprioception oversættes til: ”Ledsans, sans der informere hjernen om de enkelte kropsdeles stilling i rummet. Signaler fra sanselegemer i sener, led, muskler og hud analyseres i lille- og storhjernen til et bevidst billede af kroppens rummelige position.”

I kroppen er der frie nerveender (receptorer) der registrerer, hvad der sker i og udenfor kroppen. De kan inddeles i smerte-, mechano- og kemoreceptorer. Når du f.eks. rører ved den varme kogeplade, opleves en skarp og præcis smerte. Din krop vil reflektorisk, flytte sig væk fra smerten. Kort efter vil du opleve en mere dulm og diffus smerte i området. Dette er to forskellige smertereceptorer, som hjernen får signaler fra. Signalerne bruges til at beskytte dig, men kan komme i ubalance og sende for mange signaler. Ubalancen i receptoren kan komme fra alt lige fra en forstuvet ankel, en operation, et trafikuheld eller noget mindre dramatisk. Det kan være sket for mange år siden og din hjerne har kunne kompensere for det, hvorfor du ikke har mærket noget til det. På et tidspunkt kan der komme for mange ubalancer, hjernen kan ikke kompensere længere og du får smerter.

P-DTR´s grundlægger

Dr. Jose Palomar MD / Specialist Orthopaedic Spinal Surgeon og underviser i Applied Kinesiology bor i Guadalajara i Mexico er grundlæggeren af P-DTR. Han manglede effekt hos sine klienter både ved operation og kinesiologi. Han begyndte med sin viden om nervesystemet og muskeltest, at undersøge responses i kroppen ved stimuli til de forskellige receptorer. De sidste 20 år har han dedikeret sit liv til at finde årsage og sammenhænge i vores nervesystem og sat det i struktur. Han underviser nu selv i kurserne og har enkelte undervisere, som også har en doktorgrad, så kvaliteten af undervisningen bliver opretholdt.

Evidens

Der forskes i øjeblikket om effekten af P-DTR. Når der er resultater, vil disse blive annoceret.