Effektiv behandling af ondt i lænden

Ondt i lænden

Hos Brændgaard Fysioterapi har vi stor erfaring med at behandle smerter i lænden, både de akutte hold i lænden og de længerevarende smerter.

De fleste opnår effekt på smerterne allerede ved 1. behandling og skal sjældent have mere end 3 behandlinger.

Ondt i lænden

Smerter i lænden kan komme pludseligt i forbindelse med et løft eller vrid af ryggen og kaldes typisk lumbago, hold i lænden eller hekseskud. Det kan også være kommet snigende eller opstået uden umiddelbar årsag. Typisk varierer smerterne i intensitet i løbet af dagen eller over en periode. Det er dog vigtigt at bevæge sig i det omfang, der er muligt. Når først smerterne er debuteret, kan de nemt provokeres i tiden efter og frygt for forværring opleves ofte.
Vi behandler alle smerter relateret til ryggen.

En historie fra klinikken

En klient kommer med ondt i lænden og går helt stift, for at beskytte sin lænd og forhindre smerte fra området. Hun har nedsat bevægelse og er bange for, at der er noget alvorligt galt. Hendes læge har afkræftet en diskus prolaps, men hun er stadig bange. Efter en behandling, kan hun frit bevæge ryggen og nå gulvet i et roligt tempo. Hun er ikke længere bange og smerterne har aftaget.

Er det seriøst?

Smerterne kan være lokale i lænden eller stråle ned i balder og ben, så det ligner iskiassmerter eller diskus prolaps. Derfor er det altid en god idé at få en professionel vurdering. Det er vores erfaring, at ofte kan smerterne reduceres efter allerede 1. behandling.

Står du skævt?

Du kan måske se, at din holdning er påvirket f.eks. at din overkrop står forskudt til den ene side eller at muskulaturen er spændt helt op. Det er et naturligt respons og vil ændre sig, når vi behandler årsagen til at du har ondt i lænden.

Behandlingen

Behandling har fokus på, at fjerne årsagen til at muskulaturen spænder op. Vores erfaring er, at årsagen til de fleste smerter i lænden er et symptom på en problematik et andet sted i kroppen. Behandlingsmetoden, P-DTR der bruges i klinikken, fjerner effektivt de problematikker.

Sådan virker P-DTR

Vi behandler dit nervesystem, da smerte typisk er et respons på en kompensation et andet sted i kroppen. Hjernen bearbejder indtryk fra nervesystemet og respondere derpå. Er hjernen fejlinformeret, vil det kunne skabe uhensigtsmæssige bevægemønstre som giver dig smerter og fejlstillinger i kroppen. Der er ingen knæk eller vrid forbundet med behandlingen og de fleste mærker effekt efter første behandling.

Lændens anatomi

Lænden består af de nederste 5 ryghvirvler. I den sammenhæng er den vigtigste muskel psoas (hoftebøjeren). Den udspringer fra de nederste lændehvirvlerne, løber gennem bækkenet og hæfter på indersiden af lårbenet, hvorfor den både kan påvirke lænden og gangen. Er den i ubalance og enten har for høj eller for lav spænding, kan det påvirke trækket i lændehvirvlerne. Denne og alle de andre muskler omkring lænd, balder og ben testes, så der opnås balance i muskulaturen omkring lænden.