Vi behandler hold i ryggen (lumbago), med fokus på at fjerne årsagen og ikke blot lave symptombehandling. Behandlingen starter med at tale din historik igennem og identificerer ubalancer i din krop, som kan forårsage hold i ryggen. Vi fjerner derefter disse ubalancer, så du på den lange bane vil opleve færre problemer.
Hos Brændgaard Fysioterapi har vi stor erfaring med at afhjælpe hold i ryggen, både det du får for første gang og dem du har haft flere gange.
Få hjælp med hold i ryggen.
Hold i ryggen kan også kaldes Lumbago, hekseskud, facetledssyndrom, låsning i lænd, hold i lænd eller lændesmerter. Smerterne opstår typisk akut, men kan også komme snigende. Ryggen er typisk så låst, at det er svært at bevæge den. Vi anbefaler dog altid at bevæge dig inden for smertegrænsen. Smerter i ryggen går typisk over efter noget tid, men kommer ofte igen. Det et derfor vigtigt at finde årsagen, for at forebygge fremtidige hold i ryggen.
Du kan måske se, at din holdning er påvirket f.eks. at din overkrop står forskudt til den ene side. Du kan have smerter i forbindelse med bevægelse eller have så store smerter, at bevægelse virker uoverskueligt. Er det første gang du har lændesmerter, kan det være skræmmende og uoverskueligt.
Din krop vil naturligt indtage en stilling, hvor der ikke er smerter og hvor kroppen kompenserer for årsagen til holdet i ryggen. Vores erfaring er, at de fleste hold i ryggen er et symptom på en problematik et andet sted i kroppen. Når denne årsag fjernes, forsvinder smerterne. Derfor virker behandlingsmetoden P-DTR godt på hold i ryggen.
En klient kommer med hold i lænden og går helt stift, for at beskytte sin lænd og forhindre smerte fra området. Hun har nedsat bevægelse og er bange for, at der er noget alvorligt galt. Hendes læge har afkræftet en diskus prolaps, men hun er stadig bange. Efter første behandling er bevægeligheden bedre i ryggen, smerterne har aftaget og hun er ikke længere bange.
Vi behandler hurtigt og effektivt dine lændesmerter.
Vi behandler dit nervesystem, da smerte typisk er et respons på en kompensation et andet sted i kroppen. Hjernen bearbejder indtryk fra nervesystemet og respondere derpå. Er hjernen fejlinformeret, vil det kunne skabe uhensigtsmæssige bevægemønstre som giver dig smerter og fejlstillinger i kroppen. Der er ingen knæk eller vrid forbundet med behandlingen og du vil typisk kunne mærke effekt efter første behandling.
Ryggen er opbygget af 7 nakkehvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. I mellem alle hvirvlerne er en diskus, der består af en blød kerne og en hård kant rundt om. Imellem hvert enkelt led i ryggen, sidder der små ledbånd, som blandt andet giver information til hjernen om leddets placering og stabilitet til leddet.
Ondt i ryggen har stor hyppighed blandt den danske befolkning hvor ca. 60-80 % har oplevet rygsmerter en eller flere gange. I følge www.sundhed.dk er 80-90 % af alle rygsmerter ufarlige og skyldes et hekseskud eller lumbago. Kun i 10% af tilfældene skyldes det nerverodssmerter med udstråling nedenfor knæet som oftest er pga. en prolaps eller snæver nerverodskanal. De sidste 1-5 % skyldes sjældne sygdomme som f.eks. reumatisk sygdom, et brud eller en svulst. Herunder kan du læse mere om nogle af årsagerne til lumbago.
Lumbago eller hold i ryggen er typisk en akut opstået låsning i rygsøjlens led og kan være placeret i lænden eller højere oppe i ryggen. Et hold i ryggen vil få muskulaturen omkring området til at spænde op. Den spændte muskulatur forhindre bevægelse i forsøget på at beskytte området og ikke lave yderligere skade. Det opstår typisk i forbindelse med et løft eller vrid omkring rygsøjle, men kan også komme uden umiddelbar årsag. Det kan være rigtig smertefuldt, men når først den værste smerte har lagt sig, er det vigtigt at bevæge sig i det omfang kroppen tillader det.
En låsning eller facetledssyndrom er, når der er øget spænding i ledbåndet mellem to hvirvlers torn- eller tværtappe, som hindre bevægelse. Torntappene er de små knoglefremspring der kan mærkes bagpå ryggen og er mere fremtrædende hos nogle end andre. Tværtappene er de knogledele på ryghvirvelen som peger ud til siderne og hvor at ribbene hæfter på ved de 12 brysthvirvler. På nakke- og lændehvirvlernes tværtappe hæfter muskler, som er med til at skabe stabilitet. Er der en ubalance i disse muskler, kan de også være medvirkende til at skabe en låsning. Du kan derfor både få en låsning i nakke, midt i ryggen eller i lænden. Du vil typisk føle dig hindret i at bevæge dig eller tung i området. Der er ingen knæk eller vrid forbundet med at behandle låsningerne og du mærker øjeblikkelig forbedring.
Er der en ubalance i bækkenet, hoved eller derimellem, kan det typisk ses på rygraden som en skoliose. En skoliose er en S-formet kurve i ryghvirvlerne, det kan give gener, men er ufarligt og egentlig et symptom på en ubalance et andet sted i kroppen. Du kan have ondt i ryggen eller lænden pga. en skoliose, da biomekanikken omkring rygsøjlen ændres.
En disk i rygsøjlen består af en blød kerne omkranset af en hård kant. Kommer der en udbuling på den hårde kant (protusion) eller går der hul på den hårde kant (diskus prolaps), kan der kommer tryk på nervebanerne og du kan mærke snurren og summen i arme eller ben, afhængig af placeringen.
Er der symptomer i balde og ben, kan det også skyldes tryk på iskiasnerven, som kaldes iskiassmerter eller at der er tryk på nerven pga. snævre forhold for rygmarven eller rygmarvsnerverne, kaldet spinalstenose.
Vi behandler alle smerter relateret til lænden.