Effektiv behandling af fladt baghoved

Et fladt baghoved kan enten sidde højt eller lavt i nakken eller i en af siderne, hvis der er en favoritside.

Behandlingen foregår af en autoriseret fysioterapeut som i babys tempo og under rolige omgivelser blidt behandler babyen. Behandlingen består af blide tryk og en dyb senerefleks, så der er ingen vrid eller knæk.

Det tager typisk 2-3 timers behandling, at ændre på hovedformen, hvofor det anbefales at købe et klippekort,

Skal vi også hjælpe din baby?

Kraniet

Kraniet består af plader, som under graviditeten begynder at vokse sammen og har suture i mellem sig. Fontanellen i nakken vokser sammen, når baby er ca. 2 måneder gammel, mens fontanellen i toppen er hoved vokser sammen når baby er mellem 7-18 måneder. Denne fleksibilitet i kraniet, hjælper med at få hoved gennem fødselskanalen under selve fødslen.

Årsager til fladt baghoved

Den typiske årsag er en låsning, der forhindre fri bevægelse af nakken og derfor trykker de bløde kranieplader flade. Behandlingen fjerner låsningerne som typisk sidder i nakke, ryg og bækken. Derudover behandles suturene imellem kraniepladerne, for at sikre, at alt er som det skal være.
Låsninger og ubalancer mellem kraniepladerne kommer typisk fra pladsmangel sidst i graviditeten, at have siddet skævt i bækkenet eller at være taget med sugekop.

Hvordan ser et fladt baghoved ud?

Et fladt baghoved kan også ses som et fladt hoved, en flad pande, en flad nakke, at baby er flad i den ene side af hoved eller et fladt kranie. Hele hovedformen kan være påvirket, så når du kigger på baby ser du en skæv hovedform. Det kan være svært, at se hvor det kommer fra, men det er muligt at ændre hovedformen med behandlingsteknikken P-DTR, som der bruges hos Brændgaard Fysioterapi.

Påvirkning senere i livet

En baby der ikke kan bevæge sig frit, risikerer at blive hæmmet i sin motoriske udvikling. Det kan påvirke motivationen til at ligge på maven eller at musklerne bliver stærkere i den ene side af kroppen. En låsning skal ses som et “hold i nakken”. Det vil sige, at babyen ikke har lyst til at dreje hoved til ikke-favoritsiden. Det betyder, at det kan gøre ondt eller genere, at dreje hoved eller rulle fra ryg til mave.

Som voksen bevæger kraniepladerne sig minimalt, når vi f.eks. trækker vejret. En spænding i suturene kan hindre disse bevægelser og kroppen må kompensere andre steder. Spændingerne kan blandt andet påvirke fordøjelsen, give hovedpine, svage mavemuskler m.m. Vi finder tit de samme ubalancer hos vosken som hos babyer i klinikken.

Hvad får vi ud af et forløb?

Et typisk behandlingsforløb indebærer behandling af de klassiske problematikker hos babyer.  Så udover en mere symmetrisk hovedform, påvirkes blandt andet også lysten til at ligge på maven som hjælper den motoriske udvikling. Mange forældre oplever en generel bedre bevægelighed i kroppen og en gladere baby.

Et typisk forløb

Behandlingen foregår i babyens tempo og består af  blide tryk og en dyb senerefleks typisk under foden eller på maven.
Forløbet strækker sig typisk over 1-2 måneder fordelt på 3 timer. Dette giver mulighed for at din baby kan tilpasse sig de ændringer vi laver og du kan registrere hvad der stadig er et problem til næste behandling.

En historie fra klinikken

Et forældrepar kom med en baby på 22 dage. Han lå meget passiv, men virkede ellers tilfreds. Efter ½ times behandling bevægede han arme og ben meget mere og han virkede glad for at bevæge sin krop.

Skal vi også hjælpe din baby?

da_DKDansk