Grundig behandling af fladt baghoved

Et fladt baghoved kan enten sidde højt eller lavt i nakken eller i en af siderne, hvis der er en favoritside.

Behandlingen udføres af Annika, der er autoriseret Fysioterapeut og som i rolige omgivelser og i babyens tempo laver en blid behandling uden vrid eller knæk.

Det tager typisk 2-3 timers behandling, at ændre på hovedformen, hvorfor det anbefales at købe et klippekort.

Babyer op til 8-9 måneder kan stadig opnå ændring af hovedformen ved behandling.

Skal jeg også hjælpe din baby?

Et grundigt forløb

Et typisk behandlingsforløb indebærer behandling af de klassiske problematikker hos babyer. Så udover en mere symmetrisk hovedform, påvirkes blandt andet også lysten til at ligge på maven som hjælper den motoriske udvikling. Forældrene oplever generelt bedre bevægelighed og en gladere baby efter endt forløb.

En rolig behandling

Behandlingen foregår i babyens tempo og der er mulighed for amning eller bleskift undervejs.

Tryghed

Har du spørgsmål før, under eller efter behandlingen, så spørg endelig. Det er vigtigt, at du føler dig tryg – hele tiden.

En historie fra klinikken

Et forældrepar kom med en baby på 22 dage. Han lå meget passivt, men virkede ellers tilfreds. Efter ½ times behandling bevægede han arme og ben meget mere og han virkede glad for at bevæge sin krop.

Skal jeg også hjælpe din baby?

 

Kraniet

Kraniet består af plader, som under graviditeten begynder at vokse sammen og har suture i mellem sig. Denne fleksibilitet i kraniet, hjælper med at få hoved gennem fødselskanalen. Fontanellen i nakken vokser sammen, når baby er ca. 2 måneder gammel, mens fontanellen i toppen er hoved vokser sammen når baby er mellem 7-18 måneder.

Årsager til fladt baghoved

Den typiske årsag er en låsning, der forhindre fri bevægelse af nakken og derfor trykker de bløde kranieplader flade. Behandlingen fjerner låsningerne som typisk sidder i nakke, ryg og bækken. Den mindre hyppige årsag er suturerne mellem kraniepladerne, der også kan være påvirket efter fødslen. Det hele gennemgås for at give din baby den bedste behandling. Låsninger og ubalancer mellem kraniepladerne kommer typisk fra pladsmangel sidst i graviditeten, samt fra at have siddet skævt i bækkenet eller være taget med sugekop.

Hvordan ser et fladt baghoved ud?

Et fladt baghoved ses typisk som en fladhed i den ene side af baghoved tilsvarende favoritsiden, fladhed i toppen af baghoved eller nede i nakken ved nakkehvirvlerne, et helt fladt baghoved, hvor der ikke kan ses forskel på oppe eller nede. Hele hovedformen kan være påvirket, så når du kigger på baby ser du et skævt kranie, hvor ørene sidder forskudt af hinanden. Det kan være svært, at se hvor det kommer fra, men det er muligt at ændre hovedformen med behandlingsteknikken P-DTR, som der bruges hos Brændgaard Fysioterapi.

Påvirkning senere i livet

En baby der ikke kan bevæge sig frit pga en låsning i kroppen, risikerer at blive hæmmet i sin motoriske udvikling. Det kan påvirke motivationen til at ligge på maven eller at musklerne bliver stærkere i den ene side af kroppen. En låsning skal ses som et “hold i nakken”. Det vil sige, at babyen ikke har lyst til at bevæge sig en bestemt retning. Det betyder, at det kan være generende eller decideret gøre ondt, at dreje hoved, ligge på maven eller rulle fra ryg til mave.
Som voksen bevæger kraniepladerne sig minimalt, når vi f.eks. trækker vejret. En spænding i suturene kan hindre disse bevægelser og kroppen må kompensere andre steder. Spændingerne kan blandt andet påvirke fordøjelsen, give hovedpine, svage mavemuskler m.m. I klinikken findes der hos voksne tit de samme problematikker som hos babyer. Det vil sige, ubalancer i vores nervesystem, som vi har gået rundt med fra vi blev født.