Den motoriske udvikling

Babyers motoriske udvikling har en vigtig rolle i menneskets liv. Det er med til at sikre, at den opretgående position og at kunne bevæge kroppen på alle tænkelige måder. Det gør menneskekroppen unik og fantastisk. I det første leveår, sker der fantastisk mange ting både på det motoriske og det forståelsesmæssige plan for en baby. Herunder kan du læse om de motoriske milepæle.

Ligge på maven

At ligge på maven træner nakkemusklerne, så det tunge hoved, kan holdes på plads i siddende og stående senere i udviklingen. Det er derfor vigtigt at lægge dit barn på maven mange gange dagligt, i så lang tid det har lyst, så tidligt som muligt. Du kan opleve, at de ikke vil ligge ned så længe ad gangen eller når de gør, har en favorit side at kigge eller ligge hoved til. Dette kan skyldes en låsning i nakke, ryg eller bækken.

Kravle

At kravle, hvor det ene ben og den modsatte arm sættes i gulvet, lærer hjernen kryds-gang. Dette skal bruges, når vi skal gå. Der sætter vi det ene ben i jorden og svinger den modsatte arm frem. I gangen er der behov for fri bevægelse i nakke, ryg og bækken for optimal bevægelse. Er der låsninger, vil kroppen finde bevægelsen andre steder og derved belaste andre led uhensigtsmæssigt og kunne skabe smerteproblematikker på et senere tidspunkt.

Sidde

Når babyen begynder at sidde op selvstændigt, trænes core-muskulatur. Babyen træner ikke, når han er stablet op med puder, så vent til han er klar og er blevet stærk nok til selv at sidde. Core-muskulaturen bruges senere i livet i alle situationer, hvor kroppen skal holdes stabil. Det kan være at gå, stå, løbe, klatre m.m. Det er derfor essentielt at have en stærk og funktionel core muskulatur. Er der et problem i kraniet – skævt kranie eller fladt baghoved, kan det påvirke mavemusklernes styrke.

Her skal tumlingen kombinere alle de tidligere lærte delelementer og sætte dem sammen. De fleste har brug for i starten at træne i en lukket ledkæde, for at få mere stabilitet. Det betyder, at tumlingen holder fast i dine hænder. Vær dog her opmærksom på ikke at hive for meget opad i armene, da det både kan påvirke skulderleddet og det sanseindtryk, babyen skal bruge i læringen af gangmønstret.

Vigtigt at huske

Vi er alle forskellige og udvikler os i forskelligt tempo, på samme måde gør babyer. Det er svært ikke at sammenligne vores baby med andres babyer, men find roen og giv dem tid i deres eget tempo.

Ordentlige forhold

Hvis baby ikke har de optimale omstændigheder at træne under, f.eks. at der er kaos i deres nervesystem pga. en hård fødsel eller at de har en af de ovenstående problematikker, kan det give motoriske udfordringer, som gør det svært for baby, at lære de nødvendige ting, for at kunne komme op at gå. Du kender det fra dig selv. Hvis det gør ondt, når du bevæger dig på en bestemt måde, vil du undgå denne.

Hvornår skal baby have behandling?

Babyer ligger 9 måneder inde i maven og får mindre og mindre plads at bevæge sig på. Det i kombination med at blive presset igennem fødselskanalen eller taget ved kejsersnit, vil påvirke kroppen. Babyen kan have siddet i en uhensigtsmæssig stilling og fået en låsning i nakke, ryg eller bækken, som kan udvikle sig til fladt baghoved, favoritside m.m. Ved en vaginal fødsel, kan der opstå spændinger i suturerne i kraniet, som kan udvikle sig til skævt kranie eller fladt baghoved. Der kan opstå en ubalance i meridianbanerne, som kan påvirke fordøjelsen eller give kolik.
Det er de færreste babyer, der ikke har en eller anden form for problematik. Det er derfor min anbefaling, altid at få tjekket din baby lige meget hvordan graviditeten og fødslen har været.