Effektiv behandling af løbeskader

Hos Brændgaard Fysioterapi har vi god erfaring med at hjælpe løbere af med smerter. Det tager typisk 1-3 behandlinger, før du kan mærke markant bedring af dine symptomer. Du kan derfor hurtigt efter påbegyndt behandling genoptage dit løb. 

En case fra klinikken

En løber kom med en skade i hoften, som gav smerter ved længere distancer. Jeg behandlede hende og nu løber hun let 10 km, som var hendes mål.

Feedback fra klienten:
“Annika du er med, på alle mine løbeturer🙃 Jeg har løbet 10 km uden smerter idag🤩 efter arbejde, hvor jeg har cyklet 22km, det er helt fantastisk🌞 af hjertet tak for du skrev. Jeg kommer helt sikkert igen😃

Vi fjerner årsagen til din løbeskade – hurtigt og effektivt.

Løb vs gang

Når vi løber laver vi stort set de samme bevægelser som ved gang bare i større udstrækning. Ledbåndene omkring hoften bliver strukket mere ved løb pga den længere skridtlængde. Der kommer kraftigere stød op igennem benene ved landing ved løb. Dette og meget mere stimulerer derfor nervesystemet mere og derfor oplever flere folk skader ved løb end ved gang.

Overstimulering af nervesystemet

Hjernen reagerer på de input som den får fra nerveenderne i hud og led. Er der et oversensitivt ledbånd, så kommer der også et for stort eller småt respons til muskulaturen. Et nemt eksempel er når vi er ved at vrikke om på anklen. Hjernen vil enten reagerer med at spænde op og forhindre at vi vrikker om, men bliver ledbåndet på ydersiden af anklen strukket for meget, vil hjernen slippe muskulaturen omkring leddet, så vi falder i stedet for. Dette simpelthen for at beskytte leddet. Ledbåndene kan herefter være oversensitive og når der strækkes lidt på dem, tror hjernen at den skal slippe muskulaturen fuldstændig. Er vi dog ikke ved at vrikke om, men bare løber på ujævnt underlag, vil hjernens respons skabe et behov for at spænde op i andet muskulatur. Dette kan på en længere tur skabe mange uhensigtsmæssige træk i led og der kan opstå smerte efter en vis løbet distance.

For tændte og slukkede muskler

Løb er pga. de mange gentagende bevægelser en stor belastning for kroppen. Hvis der er en ubalance i muskulaturen som beskrevet herover, vil det blive påvirket mange gange på en løbetur. Hver muskel har en primær funktion. Lårmusklen (m. quadriceps) strækker knæet ud, ved hælisæt som primær funktion og er sekundær i at lave hoftebøjning, når du svinger benet fremad, sammen med hoftebøjeren (m. psoas) Er psoas neurologisk slukket, vil quadriceps tage over, og efter en længere løbetur, blive utrættet.
Muskelbalancen omkring lænd, hofte og knæ bliver påvirket, hvis primær musklerne er slukkede og hjælpemusklerne skal tage over. På sigt kan det også manifesterer sig andre steder end lokalt omkring musklerne.

Med teknikken P-DTR kan de overnsensitive nerveender, der er årsag til neurologiske tændte og slukkede muskler behandles og du vil opleve, at smerterne i forbindelse med løb mindskes. 

Du kan læse om hvordan du kan undgå løbeskader her.

Har du en løbeskade?

Mange løbere får ondt af at løbe i hofte, knæ og ankler. Andre hyppige skader er skinnebensbetændelse eller smerter i lyske eller balde, som forhindre løbet. Andre diagnoser er løberknæ i forbindelse med senestrøget på ydersiden af låret eller springerknæ fra patellasenen.